Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τί είναι η Ενδοδοντία;

Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τις ασθένειες του πολφού, του πυρήνα του δοντιού που περιέχει τα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και των ιστών γύρω από τη ρίζα.



Μερικές φορές, εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της, η Ενδοδοντική θεραπεία χρειάζεται να περατωθεί από ειδικούς Ενδοδοντιστές. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται από τον Γενικό Οδοντίατρο.

Για να κατανοήσουμε την Ενδοδοντία θα πρέπει να γνωρίζουμε τα τμήματα του δοντίου. Το δόντι εξωτερικά καλύπτεται απο μια πολύ σκληρή ουσία, την αδαμαντίνη. Εσωτερικά αυτής βρίσκεται η οδοντίνη με τα οδοντινικά σωληνάρια και ακόμα εσωτερικότερα, ο πολφός με τα νεύρα και αγγεία του δοντιού.  

Γιατί να χρειαστώ Ενδοδοντική θεραπεία;

Η Ενδοδοντική θεραπεία είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις που ο πολφός έχει ερεθιστεί ή μολυνθεί. Οι πιο συχνές αιτίες ποφίτιδας είναι βαθιές τερηδόνες, κατάγματα ή ρωγμές των δοντιών. Εάν η φλεγμονή του πολφού δεν θεραπευθεί τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και απόστημα. Κατά την Ενδοδοντική θεραπεία ο φλεγμαίνων πολφός μαζί με τα αγγεία και νεύρα του δοντιού αφαιρείται με ειδικά μικροεργαλεία, καθαρίζεται και απολυμαίνεται και όταν το δόντι είναι ελεύθερο μικροβίων και φλεγμονής εμφράσσονται οι ριζικοί σωλήνες. Κατόπιν τοποθετείται έμφραξη ή στεφάνη.

Σημεία και συμπτώματα:


Ενδείξεις για Ενδοδοντική θεραπεία είναι η παρατεταμένη ευαισθησία στο θερμό ή στο ψυχρό, αποχρωματισμός του δοντιού, πρήξιμο, πόνος του δοντιού ή των ούλων κατά τη μάσηση. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου